مبانی نظری روش تدریس کلاس درس معکوس

یکی از راهبردهای یادگیری –یاددهی که در سالیان اخیر مورد­توجه متخصصان بین­المللی حوزه آموزش­و­پرورش بوده و می­تواند به­عنوان راه­حلی برای معضل مورد­ اشاره­ پیشنهاد می­شود، راهبرد یادگیری معکوس است (گلزاری و عطاران[1]، 2017). در این روش معلم محتوایی که قرار است در یک جلسه به فراگیران آموزش دهد، پیش­تر در اختیار آن­ها قرار می­دهد. آن­ها باید در خانه یا فضایی به غیر از کلاس درس، به صورت انفرادی محتوای آموزشی مورد­نظر را به­صورت چند­رسانه­ای و فایل های الکترونیکی در اختیار آن­ها قرار داده بیاموزند و در کلاس درس حاضر شوند. کلاس درس مکانی برای گفت­وگو بر روی دانسته­هاست. رفع اشکال، پرسش و پاسخ و حل تمرین از­جمله اتفاقاتی هستند که در کلاس درس رخ می­دهند (مبصرمالکی[2] و همکاران، 2019).

از سوی دیگر، در دنیای پیچیده­ی امروزی هیچ­کس از یادگیری بی­نیاز نیست­ و همه­ی افراد توانایی آن را دارند و می­توانند دروس مختلف را بیاموزند (نورتمام[3] و همکاران، 2023؛ نگوین[4] و همکاران، 2021؛ آریانی[5] و همکاران، 2022).

از جمله روش­های تدریس فعالی که در سالهای اخیر توجه صاحب­نظران را به خود معطوف کرده الگوی آموزش معکوس یا همان کلاس درس معکوس است (نوری[6]، 2016؛ تسه[7] و همکاران، 2019؛ سلطان[8]، 2018؛ بولیفابرگا[9] و همکاران، 2019). نخستین بار بیکر اصطلاح کلاس درس معکوس را در کنفرانس بین­المللی یادگیری و آموزش در 2000 مطرح کرد. وی در مقاله­ی خود با عنوان "برعکس کردن کلاس درس با استفاده از ابزارهای مدیریت دوره­های وب" از این اصطلاح استفاده کرد (جانسون[10] و همکاران، 2014). این مفهوم در نتیجه­ی پژوهش­های انجام شده در حوضه یادگیری تلفیقی و یادگیری مبتنی­بر حل مسئله و با استفاده از روش­های یادگیری فعال و فناوری­های جدید و به منظور افزایش مشارکت یادگیرندگان در فرایند یادگیری به وجود آمده است. یکی از ساده­ترین تعریف­های ارائه شده از کلاس معکوس بیان می­کند در این روش، معمولاً آنچه در کلاس درس انجام می­شده اکنون در خانه اتفاق می­افتد و تکالیفی که در خانه انجام می­شده در کلاس درس تکمیل می­شود (کیم[11] و همکاران، 2014). بنابراین، به جای آنکه یادگیرندگان در کلاس به سخنرانی گوش دهند و سپس در خانه بر روی مجموعه­ای از مسائل از پیش تعیین شده کار کنند، پیش از کلاس درس و در خانه، متن درسی را مطالعه و مطالب سخنرانی را از طریق ویدئوهای آموزشی مشاهده می­کنند ودر کلاس درس در فرایند حل مسئله، تجزیه و تحلیل، مباحثه و سایر فعالیت­های یادگیری با راهنمایی و هدایت معلّم شرکت می­کنند.

 


[1] Golzari & Ataran

[2] Mobsermaleki

[3] Nurtamam

[4] Nguyen

[5] Ariani

[6] Nouri

[7] Tse

[8] Sultan

[9] Buil-Fabregá

[10] Johnson

[11] Kim