
یکی از راهبردهای یادگیری –یاددهی که در سالیان اخیر موردتوجه متخصصان بینالمللی حوزه آموزشوپرورش بوده و میتواند بهعنوان راهحلی برای معضل مورد اشاره پیشنهاد میشود، راهبرد یادگیری معکوس است (گلزاری و عطاران[1]، 2017). در این روش معلم محتوایی که قرار است در یک جلسه به فراگیران آموزش دهد، پیشتر در اختیار آنها قرار میدهد. آنها باید در خانه یا فضایی به غیر از کلاس درس، به صورت انفرادی محتوای آموزشی موردنظر را بهصورت چندرسانهای و فایل های الکترونیکی در اختیار آنها قرار داده بیاموزند و در کلاس درس حاضر شوند. کلاس درس مکانی برای گفتوگو بر روی دانستههاست. رفع اشکال، پرسش و پاسخ و حل تمرین ازجمله اتفاقاتی هستند که در کلاس درس رخ میدهند (مبصرمالکی[2] و همکاران، 2019).
از سوی دیگر، در دنیای پیچیدهی امروزی هیچکس از یادگیری بینیاز نیست و همهی افراد توانایی آن را دارند و میتوانند دروس مختلف را بیاموزند (نورتمام[3] و همکاران، 2023؛ نگوین[4] و همکاران، 2021؛ آریانی[5] و همکاران، 2022).
از جمله روشهای تدریس فعالی که در سالهای اخیر توجه صاحبنظران را به خود معطوف کرده الگوی آموزش معکوس یا همان کلاس درس معکوس است (نوری[6]، 2016؛ تسه[7] و همکاران، 2019؛ سلطان[8]، 2018؛ بولیفابرگا[9] و همکاران، 2019). نخستین بار بیکر اصطلاح کلاس درس معکوس را در کنفرانس بینالمللی یادگیری و آموزش در 2000 مطرح کرد. وی در مقالهی خود با عنوان "برعکس کردن کلاس درس با استفاده از ابزارهای مدیریت دورههای وب" از این اصطلاح استفاده کرد (جانسون[10] و همکاران، 2014). این مفهوم در نتیجهی پژوهشهای انجام شده در حوضه یادگیری تلفیقی و یادگیری مبتنیبر حل مسئله و با استفاده از روشهای یادگیری فعال و فناوریهای جدید و به منظور افزایش مشارکت یادگیرندگان در فرایند یادگیری به وجود آمده است. یکی از سادهترین تعریفهای ارائه شده از کلاس معکوس بیان میکند در این روش، معمولاً آنچه در کلاس درس انجام میشده اکنون در خانه اتفاق میافتد و تکالیفی که در خانه انجام میشده در کلاس درس تکمیل میشود (کیم[11] و همکاران، 2014). بنابراین، به جای آنکه یادگیرندگان در کلاس به سخنرانی گوش دهند و سپس در خانه بر روی مجموعهای از مسائل از پیش تعیین شده کار کنند، پیش از کلاس درس و در خانه، متن درسی را مطالعه و مطالب سخنرانی را از طریق ویدئوهای آموزشی مشاهده میکنند ودر کلاس درس در فرایند حل مسئله، تجزیه و تحلیل، مباحثه و سایر فعالیتهای یادگیری با راهنمایی و هدایت معلّم شرکت میکنند.
[1] Golzari & Ataran
[2] Mobsermaleki
[3] Nurtamam
[4] Nguyen
[5] Ariani
[6] Nouri
[7] Tse
[8] Sultan
[9] Buil-Fabregá
[10] Johnson
[11] Kim