مبانی نظری سواد ارتباطی

در این عصر جهانی شدن و اطلاع­رسانی سریع، آموزش نقش مهمی در شکل­گیری منابع انسانی با کیفیت دارد. برای دستیابی به این هدف، یک محیط آموزش فراگیر و ترکیبی یک عنصر کلیدی است که باید توسط همه مؤسسات آموزشی مورد توجه قرار گیرد (سیتوپو[1] و همکاران، 2024؛ گونا[2] و همکاران، 2024). محیط آموزش یک سیستم آموزشی است که به گونه­ای طراحی شده است تا اطمینان حاصل شود که همه دانش­آموزان، صرف نظر از پیشینه، نیازهای ویژه یا موانع آموزش، دسترسی برابر به آموزش با کیفیت دارند. به موازات آن، آموزش ترکیبی آموزش را از طریق همکاری بین دانش‌آموزان تسهیل می‌کند و به آنها فرصت می‌دهد تا مهارت‌های بین فردی را توسعه دهند و درک عمیق‌تری از مطالبی که یاد می‌گیرند به دست آورند (احمد[3]، 2020). محیط آموزش مفهومی است که با هدف به حداکثر رساندن پتانسیل آموزش هر فرد، نیازهای همه فراگیران را در یک جامعه آموزشی در نظر گرفته و پرورش می دهد (آلام[4]، 2023).

در چنین محیطی، هر دانش‌آموزی به منابع آموزشی، مواد آموزشی و فرصت‌های مشارکت در فعالیت‌های کلاسی دسترسی برابر دارد. این فرآیندی است که آگاهانه و عمداً برای سازگاری با تفاوت‌های فردی طراحی شده است - خواه مربوط به توانایی، قومیت، جنسیت، زبان، وضعیت اجتماعی-اقتصادی یا نیازهای آموزشی خاص باشد (آلام و موهانتی[5]، 2022).

این مفهوم از شمول نه تنها به کسانی که نیازهای خاص دارند سود می­رساند، بلکه تجربه آموزش همه دانش­آموزان را غنی می­کند، تنوع و همدلی را ترویج می­کند و آنها را برای زندگی و کار در یک جامعه کثرت­گرا آماده می­کند (آلام و موهانتی، 2022). از سوی دیگر، آموزش ترکیبی یک روش آموزشی است که بر اهمیت همکاری و تعامل اجتماعی در فرآیند آموزش تأکید دارد. محیط­های آموزش ترکیبی بر این ایده استوار است که بهترین آموزش زمانی اتفاق می­افتد که یادگیرندگان با هم روی مسائل، پروژه­ها یا بحث­ها کار کنند. از طریق همکاری، دانش­آموزان می­توانند تخصص خود را به اشتراک بگذارند، تفکر یکدیگر را به چالش بکشند و دانش مفهومی عمیق­تری ایجاد کنند. چنین همکاری­هایی دانش­آموزان را تشویق می­کند تا به یادگیرندگان فعال تبدیل شوند، مهارت­های حل مسئله را بهبود می­بخشد و مهارت­های ارتباطی مؤثر را تقویت می­کند. مشارکت فعال در فرآیندهای آموزش ترکیبی، ایجاد یک محیط آموزشی پویا و تعاملی را تسهیل می‌کند، جایی که فراگیران نه تنها اطلاعات را جذب می‌کنند، بلکه در شکل‌گیری دانش مشترک نیز مشارکت می‌کنند (علی و عبدالحق[6]، 2021). یکی از عناصری که اغلب به عنوان پل ارتباطی بین نظریه آموزش فراگیر و ترکیبی و عملکرد آن در حوزه مورد توجه قرار می­گیرد، ارتباط است. ارتباط مؤثر بین مربیان و دانش‌آموزان و همچنین بین دانش‌آموزان برای ایجاد محیطی که از آموزش فراگیر و ترکیبی پشتیبانی می‌کند ضروری است (آنسل[7] و همکاران، 2020).

 


[1]. Sitopu

[2]. Guna

[3]. Ahmad

[4]. Alam

[5]. Alam & Mohanty

[6]. Ali & Abdel-Haq

[7]. Ansell