مبانی نظری کودکان پیش دبستانی

کودکی اولین و مهمترین دوره زندگی آدمی است. دوره­ای شاخص برای توسعه مهارت­های بنیادی و حرکتی. در این دوره کودک یک نقش فعال در ساختار یادگیری و فهمیدن دارد و دانشی که در این دوران به دست می­آورد، بسیار مهم و تعیین کننده است. هنگامی که کودکان مدرسه را شروع می­کنند، مشتاقند تا چیزهای جدیدی بیاموزند و اگر آمادگی لازم برای ورود به این دوره در کودک ایجاد شود، حتما ضمانت کافی برای کسب موفقیت­های آینده او نیز فراهم خواهد شد (برخورداری و جمشیدیان،1394).

آموزش در دوران اولیه کودکی مورد توجه و علاقه طیف وسیعی از دست اندرکاران تعلیم و تربیت، روانشناسان، فلاسفه و دانشمندان فیزیولوژي، بیولوژي و بسیاري از زنان و مردان حرفه­هاي گوناگون بوده است. آموزش و پرورش در دوره پیش دبستانی در ساختار آموزشی بسیاري از جوامع و کشورها جایگاه بسیار ارزشمند و حساسی دارد و اولین مرحله آموزش و پرورش رسمی است و یک محیط رفتاری بسیار مهم برای بسیاری از بچه­ها به شمار می­رود. هرچه آموزش­های دوره پیش دبستانی با کیفیت بالاتری ارائه گردد، کودکان دوران تحصیلی قوی­تری خواهند داشت(لفرانسیوس،2010). بنابراین به نظر می­رسد که آموزش­های دوره پیش دبستانی بتوانند در موفقیت تحصیلی دانش­آموزانی که به پایه اول دبستان وارد می­شوند، اثرگذار باشند.

 لغت preschool educaticn  در فرهنگ و بستر مشتق از دو بخش prare یعنی قبل و school یعنی مدرسه، به معنی اشاره به دوره­ای است قبل از آن که کودک به مدرسه برود. آموزش و پرورش قبل از دبستان اصولا شامل تمام سنین قبل از دبستان می­شود. در اسلام تعلیم و تربیت از نوزادی حتی از زمان انعقاد نطفه و قبل از آن مطرح است و دستورهای لازم در این مورد داده شده است. مراکزی را که در این دوره غالباً  به پرورش غیررسمی و نتیجتاً غیر اجباری کودکان سالم برای ساعاتی از روز می پردازند مهد کودک و کودکستان گویند. مهدهای کودک به مراکزی اطلاق می­شود که برای نگهداری، مراقبت و آموزش و پرورش قبل از دبستان کودکان سالم از 3 ماهگی تا پایان 5 سالگی. پیش دبستانی[1] که با نام دوره پیش‌دبستان یا دوره آمادگی نیز شناخته می‌شود، در نظام آموزشی ایران، دوره‌ای است که کودکان در یک یا دو سال قبل از ورود به دبستان می‌گذرانند. این دوره جهت آماده ساختن کودکان پنج ساله برای ورود به دبستان است و واحدهای مستقل یا ضمیمه دبستان‌ها تحت عنوان «آمادگی» تأسیس و توسعه یافته‌است. در این واحدها، کودکان پنج ساله به مدت یک سال طبق برنامه خاصی برای ورود به دوره بعد آماده می‌شوند. تعیین سیاست‌های آموزشی و پرورشی دوره کودکستان و آمادگی با شورای عالی آموزش و پرورش بوده و مسئولیت برنامه‌ریزی و پیش­بینی ضوابط و مقررات این دوره بر عهده دفتر آموزش ابتدایی و راهنمایی تحصیلی کشور است (کاکیا،1393).

 


[1] Preschool